Automatic Temperature regulation

Message boards : Questions and problems : Automatic Temperature regulation
Message board moderation

To post messages, you must log in.

Previous · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 . . . 12 · Next

AuthorMessage
Raistmer

Send message
Joined: 9 Apr 06
Posts: 302
Message 26582 - Posted: 13 Aug 2009, 12:38:49 UTC

BTW, there is no boinc_master group, it's account.
Don't know why boinc runs projects under its own account and not under boinc_project.
It seems Win 7/x64 still unsupported...
ID: 26582 · Report as offensive
Raistmer

Send message
Joined: 9 Apr 06
Posts: 302
Message 26583 - Posted: 13 Aug 2009, 12:58:27 UTC
Last modified: 13 Aug 2009, 13:27:12 UTC

Reinstalled BOINC to 6.4.7 version (now it runs under user account and not in service mode though I checked "protected mode" but it's another question) and ran TThrottle under admin privilegies.
It works fine now keepint T around 85C as setted in options.
Thanks a lot!

(poor Lenovo notebook, it able to load only ~64% of CPU w/o getting too hot...)


ADON: zig-zag T graph I've seen before is notebooks own T regulation indeed.
I checked that with CPU-Z. It reset CPU multiplier to x6 from x12 when 91C reached and keeps x6 for some time before increasing it back to x12. That is, such regulation worse than TThrottle offered, thanks again!
ID: 26583 · Report as offensive
Fred - efmer.com
Avatar

Send message
Joined: 8 Aug 08
Posts: 570
Netherlands
Message 26584 - Posted: 13 Aug 2009, 13:04:04 UTC - in response to Message 26583.  

Reinstalled BOINC to 6.4.7 version (now it runs under user account and not in service mode though I checked "protected mode" but it's another question) and ran TThrottle under admin privilegies.
It works fine now keepint T around 85C as setted in options.
Thanks a lot!

(poor Lenovo notebook, it able to load only ~64% of CPU w/o getting too hot...)

You just got me worried, I have Win7 64 Build 7100 here running TThrottle 1.67
Running as user and Boinc 6.6.37 is not running as a service.
And that works fine.
ID: 26584 · Report as offensive
Raistmer

Send message
Joined: 9 Apr 06
Posts: 302
Message 26585 - Posted: 13 Aug 2009, 13:30:18 UTC - in response to Message 26584.  

Ok, I will check if automatic regulation is possible (w/o running it manually with elevatedprivilegies, will d do few reboots and watch)
ID: 26585 · Report as offensive
Raistmer

Send message
Joined: 9 Apr 06
Posts: 302
Message 26586 - Posted: 13 Aug 2009, 14:50:29 UTC
Last modified: 13 Aug 2009, 14:59:33 UTC

Did another boinc reinstall, now running as service, seti runs under boinc_project as it should be.
BUT, running with user privilegies (by autorunnin on login) TThrottle unable to throttle seti apps.
will check elevated privilegies now...
EDIT^ elevated privilegies helped, but it's unpossible to do autoload with elevated privs...
will delete boincs special accounts (to force it run as user)
ID: 26586 · Report as offensive
Raistmer

Send message
Joined: 9 Apr 06
Posts: 302
Message 26587 - Posted: 13 Aug 2009, 15:14:50 UTC - in response to Message 26586.  

No, it can't throttle apps if boinc running as service (iven under same account)
Any suggestions/tricks I missed?
ID: 26587 · Report as offensive
Fred - efmer.com
Avatar

Send message
Joined: 8 Aug 08
Posts: 570
Netherlands
Message 26590 - Posted: 13 Aug 2009, 16:35:57 UTC - in response to Message 26587.  

No, it can't throttle apps if boinc running as service (iven under same account)
Any suggestions/tricks I missed?

It may be you don't have sufficient rights in the BOINC project directory.
The Boinc installer doesn't give the user a lot of rights.
Give the user full rights to the directory or make it a member of BOINC admin.
Win 7 is a bit unstable on my machine, seen some driver crashes with CUDA.
And as I can't run it as a service, using CUDA and as that is the default setting of BOINC.
And it is not a lot safer running BOINC as a service.

ID: 26590 · Report as offensive
RebTurtle

Send message
Joined: 25 Oct 09
Posts: 1
United States
Message 28323 - Posted: 26 Oct 2009, 0:05:30 UTC

Thank you so much for this app! My computer was completely unstable after upgrading video cards to a GTX275. It was enough to consider stopping BOINC all together. With your program I was able to throttle the video card at around 80C, and it has been utterly rock-solid ever since. I knew it was causing stress due to the CUDA processing, but until I saw the temps, I didn't know whether it was the card or something like the PCI Express/Northbridge that was the real problem. Now that I see it was simply an overheating issue, I'm ordering a waterblock for my GPU!
ID: 28323 · Report as offensive
cristipurdel

Send message
Joined: 26 Oct 09
Posts: 67
Romania
Message 28648 - Posted: 10 Nov 2009, 16:03:23 UTC

Very nice application.
It works fine on my 2600 XT(under the same setup below), but on my 4650 mobility doesn't work.
Win 7 64, boinc installed with /a flag, tthrottle extracted with UniExtract and then I run InstallDriver64 to install the driver

From the logging tab:

10 November 2009 - 17:56:12 Driver installed properly. Driver Version: 1.9

Program version: 1.71 64Bit
Microsoft (build 7600)

Language: User: 1048 ROM ,System: 1048 ROM
Amd/Ati: found 1 devices
Amd/Ati: ATI Mobility Radeon HD 4650 P (0-0)
10 November 2009 - 17:56:12 AdapterInfo: 0-0, Index: 0, No temperature sensor found:
Pos: 0, Temperature: 0

Do you also need additional info on my GPU? GPU-Z found the temperature sensor and is working perfectly.
ID: 28648 · Report as offensive
Fred - efmer.com
Avatar

Send message
Joined: 8 Aug 08
Posts: 570
Netherlands
Message 28653 - Posted: 10 Nov 2009, 16:57:20 UTC - in response to Message 28648.  

Very nice application.
It works fine on my 2600 XT(under the same setup below), but on my 4650 mobility doesn't work.
Win 7 64, boinc installed with /a flag, tthrottle extracted with UniExtract and then I run InstallDriver64 to install the driver

From the logging tab:

10 November 2009 - 17:56:12 Driver installed properly. Driver Version: 1.9

Program version: 1.71 64Bit
Microsoft (build 7600)

Language: User: 1048 ROM ,System: 1048 ROM
Amd/Ati: found 1 devices
Amd/Ati: ATI Mobility Radeon HD 4650 P (0-0)
10 November 2009 - 17:56:12 AdapterInfo: 0-0, Index: 0, No temperature sensor found:
Pos: 0, Temperature: 0

Do you also need additional info on my GPU? GPU-Z found the temperature sensor and is working perfectly.

Goto C:\Program Files\eFMer\TThrottle64\examples
And copy the tthrottle.xml file to the folder with the TThrottle64.exe, so one up.
Remove the comment around <DEBUG>1</DEBUG>.
Restart TThrottle and give me the log. It should have some more info.
ID: 28653 · Report as offensive
cristipurdel

Send message
Joined: 26 Oct 09
Posts: 67
Romania
Message 28655 - Posted: 10 Nov 2009, 18:04:53 UTC - in response to Message 28653.  

TThrottle.xml found.

10 November 2009 - 20:03:38 Driver installed properly. Driver Version: 1.9

Program version: 1.71 64Bit
Microsoft (build 7600)

Language: User: 1048 ROM ,System: 1048 ROM

Debug <<< NVidia
>>>

Debug <<< AMD_ATI
Try to load Library: atiadlxx.dll
Dll loaded
NULL != ADL_Adapter_NumberOfAdapters_Get
Number of adapters: 2
NULL != ADL_Adapter_AdapterInfo_Get
AdapterActive: 0, Index: 0
>>>
Amd/Ati: found 1 devices
Amd/Ati: ATI Mobility Radeon HD 4650 P (0-0)
10 November 2009 - 20:03:38 AdapterInfo: 0-0, Index: 0, No temperature sensor found:
Pos: 0, Temperature: 0
ID: 28655 · Report as offensive
Fred - efmer.com
Avatar

Send message
Joined: 8 Aug 08
Posts: 570
Netherlands
Message 28657 - Posted: 10 Nov 2009, 18:15:15 UTC - in response to Message 28655.  

I will try to find out what could be wrong, but this can take a couple of days.
ID: 28657 · Report as offensive
Fred - efmer.com
Avatar

Send message
Joined: 8 Aug 08
Posts: 570
Netherlands
Message 28732 - Posted: 13 Nov 2009, 15:23:41 UTC - in response to Message 28657.  
Last modified: 13 Nov 2009, 15:24:56 UTC

This a test version to dig deeper into the AMD detection. 1.711
http://www.efmer.eu/boinc/download_beta.html
After installation please check the program directory. Read the properties of the exe and check for the version 1.7.1.1.
ID: 28732 · Report as offensive
cristipurdel

Send message
Joined: 26 Oct 09
Posts: 67
Romania
Message 28835 - Posted: 18 Nov 2009, 21:15:55 UTC - in response to Message 28732.  

This a test version to dig deeper into the AMD detection. 1.711
http://www.efmer.eu/boinc/download_beta.html
After installation please check the program directory. Read the properties of the exe and check for the version 1.7.1.1.


Still no go, didn't install it, just made it portable.

18 November 2009 - 23:09:19 Driver installed properly. Driver Version: 1.9

Program version: 1.72 64Bit
Microsoft (build 7600)

Language: User: 1048 ROM ,System: 1048 ROM
Amd/Ati: found 1 devices
Amd/Ati: ATI Mobility Radeon HD 4650 P (0-0)
18 November 2009 - 23:09:19 -100
Pos: 0, Temperature: 0
ID: 28835 · Report as offensive
cristipurdel

Send message
Joined: 26 Oct 09
Posts: 67
Romania
Message 28839 - Posted: 18 Nov 2009, 22:25:27 UTC

Can somebody test for a 4650 mobility 64 bit?
My guess is that my Cat 9.7 are a bit old.
ID: 28839 · Report as offensive
Fred - efmer.com
Avatar

Send message
Joined: 8 Aug 08
Posts: 570
Netherlands
Message 29180 - Posted: 3 Dec 2009, 18:18:45 UTC - in response to Message 28839.  

A new version of TThrottle solves a nasty global memory leak.
When TThrottle is running for a couple of days if may cause system instabilities.
http://www.efmer.eu/boinc/download.html

And I'm please to announce the integration with BoincTasks.
So you can see the throttling and temperature along with the tasks (wu)
http://www.efmer.eu/boinc/boinc_tasks/download.html

And remotely of course.
ID: 29180 · Report as offensive
SekeRob

Send message
Joined: 25 Aug 06
Posts: 1596
Message 29245 - Posted: 5 Dec 2009, 10:29:56 UTC - in response to Message 29180.  

I've been unable so far to get with BOINCTasks 0.31 or any previous version that has the added columns feature, to get it to pick up the temps from TThrottle 1.73. Running both 64 bit and executing them under admin. W7-64 bit on Q6600. Temps are read out correctly by TThrottle, Coretemp, Speedfan.
Coelum Non Animum Mutant, Qui Trans Mare Currunt
ID: 29245 · Report as offensive
Fred - efmer.com
Avatar

Send message
Joined: 8 Aug 08
Posts: 570
Netherlands
Message 29246 - Posted: 5 Dec 2009, 10:52:39 UTC - in response to Message 29245.  

I've been unable so far to get with BOINCTasks 0.31 or any previous version that has the added columns feature, to get it to pick up the temps from TThrottle 1.73. Running both 64 bit and executing them under admin. W7-64 bit on Q6600. Temps are read out correctly by TThrottle, Coretemp, Speedfan.

For security reasons by default everything is disabled.

In BoincTasks read the chapter TThrottle: http://www.efmer.eu/boinc/boinc_tasks/manual.html.
For now I'm moving more and more to the Combined mode, so this feature only works in combined mode.
ID: 29246 · Report as offensive
SekeRob

Send message
Joined: 25 Aug 06
Posts: 1596
Message 29249 - Posted: 5 Dec 2009, 11:44:19 UTC - in response to Message 29246.  
Last modified: 5 Dec 2009, 11:48:48 UTC

Ah, a case of me suffering from the RTFM fail. Found and activated which called the W7 firewall to permit this to pass across the home-network, not the public.

goodoos,

temps are showing after ticking the show TThrottle option too. All 4 cores/sciences show the identical temp. Was that meant to only show the highest of the 4 on a quad?

on BT, I've verified that the CPU% column is selected in the settings, but it has disappeared somehow. Switched the selection to applications, applied, after which the app column show this field 2x, then switched that column selector back to CPU%, applied after which the column disappeared again.

Also the preferences interface no longer wishes to appear.

For the Wish List. The App field / column selector I'd like to see an option added to see the short names + version instead of the user friendly name (probably already is)

Many thanks again for a great app.
Coelum Non Animum Mutant, Qui Trans Mare Currunt
ID: 29249 · Report as offensive
Fred - efmer.com
Avatar

Send message
Joined: 8 Aug 08
Posts: 570
Netherlands
Message 29250 - Posted: 5 Dec 2009, 11:59:17 UTC - in response to Message 29249.  

Ah, a case of me suffering from the RTFM fail. Found and activated which called the W7 firewall to permit this to pass across the home-network, not the public.

goodoos,

temps are showing after ticking the show TThrottle option too. All 4 cores/sciences show the identical temp. Was that meant to only show the highest of the 4 on a quad?

on BT, I've verified that the CPU% column is selected in the settings, but it has disappeared somehow. Switched the selection to applications, applied, after which the app column show this field 2x, then switched that column selector back to CPU%, applied after which the column disappeared again.

Also the preferences interface no longer wishes to appear.

For the Wish List. The App field / column selector I'd like to see an option added to see the short names + version instead of the user friendly name (probably already is)

Many thanks again for a great app.

For now the CPU is showing the highest temperature, Only the GPU that is dedicated to one, shows the actual GPU temperature.
As for the missing column, it may be too small, try enlarging the column (it may be 0); I will change this in a next version, to show it anyway if it is too small and the wish is added.
ID: 29250 · Report as offensive
Previous · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 . . . 12 · Next

Message boards : Questions and problems : Automatic Temperature regulation

Copyright © 2022 University of California. Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation.